Financiering recreatiewoning

Tweede huis

Tweede huis kopen

Een heerlijke plek om te ontspannen, midden in de natuur en vlak bij zee? Of juist een slimme investering waar je nog jaren plezier van hebt? Waarom niet allebei! Een tweede huis is niet alleen een persoonlijke luxe, maar ook een slimme zet voor de toekomst. Een tweede huis kun je namelijk ook kopen als een belegging en verhuren. Hier ontdek je alles wat je moet weten over het kopen van een tweede huis, van het financieren van een tweede hypotheek tot fiscale regels.

Waarom een tweede huis kopen?

Iedereen heeft zijn eigen redenen om een vakantiewoning te kopen. Wij zien dat er over het algemeen vier soorten mensen zijn die graag een tweede huis willen kopen, met ieder zijn eigen redenen:

  1. De familiemens: je bent op zoek naar quality time met je familie en vindt het belangrijk om te investeren in je vrije tijd. Daarom wil je graag een vakantiewoning kopen die helemaal voor jezelf is.
  2. De slimme levensgenieter: af en toe is het heerlijk om een eigen plek te hebben waar je van een onbezorgde vakantie geniet. Daarnaast is het fijn om dat zo goedkoop mogelijk te doen. Daarom wil je periodiek je tweede huis verhuren.
  3. De particuliere belegger: je bent op zoek naar een tastbare belegging met goed rendement op korte én lange termijn. Daarom kies je ervoor om je tweede huis 100% beschikbaar te stellen voor verhuur (met beperkt eigen gebruik).
  4. De investeerder: je wilt een tweede huis kopen als belegging, maar wilt er liever geen omkijken naar hebben. Daarom ben je op zoek naar een manier om te investeren en om tegelijkertijd volledig ontzorgd te worden.

Er zijn dus genoeg redenen om een vakantiewoning te kopen. Het overgrote deel van de kopers kiest voor een combinatie van verhuur en eigen gebruik.

Tweede huis kopen als belegging/voor de verhuur

Een tweede huis kopen als belegging brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo geniet je van directe inkomsten wanneer je de woning periodiek of zelfs fulltime verhuurt. Met een groot deel van de inkomsten dek je de kosten van de vakantiewoning, maar het is vrijwel altijd mogelijk om rendement uit de investering te halen. Waar sommige adviseurs een rendement van wel 15% beloven, blijft Vakantiemakelaar realistisch. Verhuur je jouw vakantiewoning met een bezettingsgraad van circa 65%? Dan is een rendement rond de 5% realistisch. Geen gouden bergen, maar wel een fijne bonus.

Er zijn wel enkele regels verbonden aan het verhuren van je tweede huis. Deze zijn vooral afhankelijk van de locatie van je vakantiewoning. Zo zal je in sommige situaties toestemming moeten vragen aan de Vereniging van Eigenaren voordat je jouw woning mag verhuren. Enkele hypotheekverstrekkers eisen ook dat je eerst toestemming vraagt.

Een tweede woonhuis

Wil je een vakantiewoning kopen voor eigen gebruik? Dan geniet je van een fijne woning op een mooie locatie, die altijd tot je beschikking is. Je investeert dus in je vrije tijd, met extra comfort en plezier als resultaat. Hier ontvang je vrienden en familieleden en heb je de kans om echte quality time met elkaar door te brengen.

Hoeveel tijd je in je vakantiewoning mag doorbrengen is afhankelijk van het bestemmingsplan. Recreatiewoningen hebben vrijwel altijd een recreatiebestemming. Deze woningen mag je niet permanent bewonen, omdat ze voor recreatie bestemd zijn. Je mag een vakantiehuis pas permanent bewonen wanneer deze een woonbestemming heeft, maar dat is zeldzaam. De bestemming van een recreatiewoning is afhankelijk van de gemeente waar het huis staat.

Welke afwegingen moet je maken bij het kopen van een tweede huis?

Een tweede huis kopen klinkt als een leuke en aantrekkelijke investering. Het is wel belangrijk om een paar afwegingen te maken, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Denk hierbij aan het volgende:

  • De prijs: is de vraagprijs van de woning in verhouding met de waarde? In het geval van een nieuwbouwwoning is het ook belangrijk om de kosten van meerwerkopties in gedachten te houden. Welke vaste kosten brengt de vakantiewoning met zich mee en met welke variabele kosten moet je rekening houden?
  • De verhuur: een tweede huis verhuren is een mooie manier om wat extra inkomsten te genereren, maar dan moet het huis wel te verhuren zijn. Wat zijn de mogelijkheden en welke regelgeving geldt er? Het is ook waardevol om verhuurprognoses aan te vragen, zodat je weet welke inkomsten je kunt verwachten. Wil je de verhuur zelf regelen of een bureau inschakelen?
  • Fiscale informatie: welke belastingregels gelden er voor het kopen van een tweede huis? Wat voor fiscale nadelen of voordelen zijn er aan een hypotheek voor een recreatiewoning verbonden? En hoe zit het met de regelgeving in het buitenland?

Waar een tweede huis kopen?

De locatie van je tweede huis is natuurlijk ook een belangrijke afweging. Ben je op zoek naar een vakantiewoning in Nederland of kijk je liever over de grens? Iedere optie heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Tweede huis kopen in Nederland

Ga je een vakantiewoning kopen in Nederland? Dan is jouw tweede huis altijd in de buurt. Je hebt een korte reistijd en kunt de vakantiewoning dus gemakkelijk bezoeken. Dat is niet alleen fijn voor je eigen vakanties, maar ook wanneer je de woning wilt onderhouden voor verhuurders. Daarnaast is het vaak eenvoudiger om een tweede hypotheek te regelen en om een geschikte woning te vinden. Je bent namelijk bekend met de woningmarkt en spreekt de taal.

Tweede huis kopen in het buitenland

Een vakantiewoning kopen in het buitenland is natuurlijk ook aantrekkelijk. Ieder land heeft weer iets bijzonders te bieden, van mooie wintersportgebieden in Oostenrijk tot dichtbegroeide oerbossen in Duitsland. Sommige landen bieden zelfs fiscale voordelen voor een tweede huis.

Hoe kun je een tweede huis financieren?

Nu is het tijd voor de hamvraag: hoe ga je een tweede huis financieren? Het is belangrijk om stil te staan bij de verschillende financiële aspecten die hierbij komen kijken. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste opties en aandachtspunten.

Tweede huis kopen met overwaarde

In sommige gevallen is het mogelijk om een tweede huis te kopen met de overwaarde op je eerste huis. Heb je een mooie overwaarde? Dan is het niet nodig om je huis te verkopen om daar gebruik van te maken. Je kunt deze overwaarde ook opnemen, bijvoorbeeld door je hypotheek te verhogen of door een tweede hypotheek aan te vragen. Zo ben je in staat om je tweede huis te kopen met de overwaarde die vrijkomt.

Tweede hypotheek aanvragen

Net zoals bij je eerste woning kan je ook voor je vakantiehuis een hypotheek aanvragen. Daar zitten alleen wel wat haken en ogen aan, want een tweede hypotheek krijg je niet zomaar. Naast de gebruikelijke financiële controles krijg je ook met een aantal voorwaarden te maken. Zo mag de tweede woning vaak niet permanent bewoond worden. Hypotheekverstrekkers stellen ook eisen aan de bouwstructuur van de woning en verstrekken meestal een tweede hypotheek van maximaal 70% van de woningwaarde.

Tweede huis kopen voor de verhuur

Ga je je tweede huis verhuren, dan gelden er andere regels dan wanneer je een vakantiehuis voor jezelf koopt. Er zijn dan ook strengere regels verbonden aan een hypotheek voor een tweede huis om te verhuren. Zo wordt de waarde van de woning gebaseerd op de verhuurde staat, waardoor deze lager uitvalt. Tegelijkertijd heb je als voordeel dat je de huurinkomsten mee mag rekenen bij het bepalen van de hypotheek voor een tweede huis om te verhuren.

Tweede huis in Nederland of het buitenland kopen

Een tweede huis in het buitenland financieren is vaak ingewikkelder dan een hypotheek voor een recreatiewoning aanvragen in Nederland. Sommige Nederlandse banken verstrekken wel een hypotheek voor recreatiewoningen in onze buurlanden, maar niet voor landen die verder weg liggen. Daarom heb je in sommige gevallen een lokale bank nodig die een hypotheek wil verstrekken. Bovendien wordt vaak maximaal 70% van de waarde gefinancierd en moet de hypotheek voor de recreatiewoning binnen twintig tot dertig jaar worden afgelost.

Is de hypotheekrente aftrekbaar voor een tweede huis?

Een tweede hypotheek brengt natuurlijk extra kosten met zich mee, zoals hypotheekrente. Ga je een vakantiewoning kopen, dan is deze hypotheekrente niet aftrekbaar. De belastingdienst ziet deze schuld namelijk niet als een woonschuld, maar als een consumptieschuld. Houd dus rekening met dit fiscale nadeel wanneer je een tweede huis gaat kopen.

Betaal je belasting over je tweede huis?

Je betaalt belasting over je tweede huis. De belastingdienst ziet een tweede woning namelijk als vermogen. Je betaalt dus vermogensbelasting, gebaseerd op de WOZ-waarde van je woning. Ben je van plan om je tweede huis te verhuren? Dan hoef je de huurinkomsten niet op te geven bij de belasting. Dat maakt een tweede huis kopen fiscaal aantrekkelijk.

Tweede huis kopen

Ben je van plan om een vakantiewoning te kopen? Dan zijn er veel zaken waar je op moet letten. Dat begint bij je plannen: wil je je tweede huis verhuren of zelf benutten? En welke locatie is het beste, ook met het oog op een eventuele tweede hypotheek? Vervolgens is het tijd om na te denken over het financieren van je tweede huis. Hoe krijg je een hypotheek voor een recreatiewoning? En betaal je eigenlijk belasting over een tweede huis? Vraag gerust eens advies aan een expert van Vakantiemakelaar.

Ben je klaar om de stap de zetten? Kijk dan op deze pagina om beschikbare koopwoningen te vinden die aan al jouw eisen voldoen.

LET OP!
Je gebruikt Internet Explorer 11 of ouder.

Dit zijn sterk verouderde browsers.
Vakantiemakelaar.nl maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door deze sterk verouderde browsers.
Daarnaast zijn er verhoogde veiligheidsrisico’s omdat er geen veiligheidsupdates voor deze browsers worden uitgegeven.
Microsoft Edge is bijvoorbeeld een uitstekende vervanger van Internet Explorer.

Om Vakantiemakelaar.nl goed te kunnen bekijken adviseren wij één van onderstaande browsers, deze kunt u gratis downloaden:

Met vriendelijke groet,
Het team van Vakantiemakelaar

Tel: 088-184 55 55
Mail: sales@vakantiemakelaar.nl